cPanel, Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip bir kontrol panelidir. İsmi “Control Panel” kelimesinden gelmektedir. Ayrıca cpanel lisans gerektiren popüler bir web hosting kontrol panelidir. Kısaca cpanel nedir ? sorumuza yanıt bulmaya çalıştık. Birazda kullanımı ve işleyişi hakkında bilgi vermeye çalışalım. Daha fazlası için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
cPanel Özellikleri Nelerdir?
cPanel’in içerdiği harika özelliklerden bazıları şunlardır:
- E-posta: cPanel içinde yeni e-posta hesapları oluşturabilir, mevcut hesaplarınızı görüntüleyebilir, değiştirebilir, MX kayıtlarınızı değiştirebilir, e-posta şifrelerini değiştirebilir, posta kutusu kotaları ayarlayabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
- Subdomain, parkdomain ekleme işlemleri yapabilirsiniz. admin.siteadiniz.uzantisi gibi.
- Sitenize ait Disk kullanımı, Trafik gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
- FTP erişimi sağlayabilirsiniz.
- Phpmyadmin girişi ve veritabanı kurulumu yapabilirsiniz.
- Site yedeklerinizi yükleyebilir ve yedek alabilirsiniz.
- Hazır kurumları tek panel üzerinden kolayca yapabilirsiniz. (WordPress vb)
cPanel Ne İşe Yarar?
cPanel, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bir hosting kontrol paneli. Hosting kontrol paneli ile sunucunun kod satırında yaptığınız tüm işlemleri bir internet arayüzü aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Örneğin yeni bir site eklemek, yeni bir e-posta adresi oluşturmak, bir FTP kullanıcısı tanımlamak veya subdomain oluşturmak gibi tüm işlemleri ve dahasını kolayca yapabilirsiniz.
cPanel Nasıl Kullanılır?
cPanel, Türkçe dil desteği sayesinde oldukça basit bir arayüze sahiptir. Kullanıcılarına kullanım kolaylığı sunmaktadır. Demo versiyonu ile uygulamayı ücretsiz deneyebilirsiniz.
Neden cPanel’e İhtiyacım Var
cPanel, zahmetli ve zor sunucu görevlerini üstlenir ve bunları kullanıcı dostu bir arayüze yerleştirir. Örneğin, birden çok alt etki alanı oluşturmak, Apache yapılandırmanızı düzenlemeyi içerir. cPanel olmadan, sunucunuza giriş yapmanız ve yapılandırma dosyalarını manuel olarak düzenlemeniz gerekir (bunu yapma ayrıcalığına sahip bir hesapla). cPanel, bu işlemi birkaç tıklama ile tamamlamanızı sağlar. ayrıca cPanel Demo uygulamasıda mevcuttur. Demo ile deneme yapabilirsiniz.
cPanel ile Neler Yapılabilir?
Üst başlıkta da belirttiğim gibi cPanel ile;
- Yeni bir site ekleyebilir, subdomain oluşturabilir,
- Dosya yükleme ve silme işlemlerini gerçekleştirebilir,
- Yeni bir e-posta adresi oluşturabilir veya silebilir,
- E-posta yönlendirmesi yapabilir,
- Kaynak kullanımlarını görebilir,
- Cron işlemleri ekleyebilir veya çalıştırabilir,
- Veritabanı işlemlerinizi yönetebilir,
- Dosyalarınızı yedekleyebilir,
- SSL sertifikası kurabilir,
- PHP versiyonlarının düzenlemelerini
yapabilirsiniz. cPanel kolay ve gelişmiş arayüzü ile sizlere tüm işlemleri kolayca yapma imkanı sağlamaktadır.
cPanel ve Plesk Panel Farklılıkları Nelerdir?
Bu yazımızda cPanelden bahsettik ancak Plesk panel hakkında da biraz bilgi verelim. Plesk’de cPanel gibi bir kontrol panelidir. Linux ve Windows sistemlerde kullanılmaktadır. cPanel veya Plesk panel arasında fonksiyonel olarak herhangi bir fark bulunmamaktadır. cPanel üzerinden yapabildiğiniz tüm işlemleri, Plesk panel üzerinden de rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak iki panel arasında bir arayüz farklılığı vardır. Bu da kullanıcılar için zorluk olabilmektedir. Çünkü çoğu kullanıcı aşina olduğu kontrol panelini kullanmaya isteklidir.
Bu yazımızda, cpanel nedir?, Nasıl kullanılır?, Nasıl giriş yapılır?, Özellikleri ve farkları hakkında bilgiler vermeye çalıştık. daha fazla makale için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Melih Bayındır
Bilgi için çok teşekkür ederim